Koldskålskage med blåbær
Jeg elsker koldskål, men jeg elsker kage endnu mere. Opskriften på koldskålskagen er et eksempel på at jeg tænker på kage uafbrudt 🙂 Jeg fik ideen til min koldskålskage en sommeraften, hvor jeg sad sammen med min familie i mine forældres have og fik koldskål med kammerjunker. Jeg tænkte at den friske lidt syrlige koldskål ville være helt perfekt til en mousse og kammerjunkerne er helt perfekte til en sprød bund. I koldskålskagen får jeg kombineret to vidunderlige ting – og resultatet er helt fantastisk. Min far elsker koldskål – og denne her kage er en af hans absolutte yndlingskager.
Forestil dig, at servere denne kage, en lun sommeraften på terrassen, hvor der dufter af nyslået græs, fuglene kvidrer i baggrunden og du sidder og hygger med familien eller gode venner.
Koldskålskage med blåbær
Bund:
75g grove kiks fx digestive
75g kammerjunker
75g smør
50g hvid chokolade
Hak kiks og kammerjunker fint i en minihakker
Smelt smørret og chokoladen ved lav varme i en gryde
Bland det sammen
Kom i en form på 16 cm med kageplast (kan købes her kageplast) i kanten
Jeg laver en kant af kiks men man kan også bare lave en flad bund
Blåbærkompot:
250 g blåbær
1 spsk. citronsaft
1 spsk. maizena
25 g sukker
! knivspids vaniljepulver
Kog blåbær, citronsaft, sukker og vanilje op
Sigt det i en sigte så der kun er saft tilbage
Rør maizena ud i lidt vand og pisk det ned i blåbærsaften
Kog det op i igen
Fordel det i kiksbunden
Koldskålmousse
6 husblas
2,5 dl koldskål
2,5 dl fløde
70 g sukker
½ citron
1 knivspids vaniljepulver
Læg husblassen i blød i koldt vand i min. 10 min
Varm sukker og citronsaften op i en gryde til at sukkerne er opløst
Smelt husblassen i den varme citronsaft
Hæld koldskålen langsomt ned i citronsaften under omrøring
Pisk fløden til en let skum og vend det sammen med koldskålen
Kom moussen oven på bunden og kom den på frost
Kagen kan godt kommes i køleskabet, men så får man ikke så skarp en kant
Pynt
Blåbær
Stedmoderblomster
Hvid chokoladecreme
Krystalliseret hvid chokolade
Hvid chokoladecreme
75 g hvid chokolade
40 g fløde
Smelt chokoladen over vandbad eller i mikroovn
Kog fløden op
Hæld langsomt den opvarmede fløde ned i chokoladen under omrøring til en homogen masse
Kom chokoladecremen på køl i minimum 4 timer
Kom den kolde chokoladecreme i en sprøjtepose med en rund tyl
Krystalliseret hvid chokolade:
100 g hvid chokolade
70 g sukker
1 spsk. vand
Smelt chokoladen i vandbad eller mikroovn
Kog sukker og vand op til 135 grader
Pisk sukkermassen ned i chokoladen, jeg gør det på røremaskine, men en elpisker kan også bruges
Køles ned ved stuetemperatur
Pyntning
Hvis kagen har været på frost, skal den tø op i minimum 6 timer ind den skal spise
Vask bærrene
Lav dutter af den hvide chokolade i en cirkel på kage
Kom så bærrene og den krystalliseret chokolade på
Pynt til sidst af med blomsterne
Tips
Du kan godt nøjes med at pynte med bær, hvis du ikke har tid eller mod på at kaste dig over chokoladecremen eller den krystalliserede hvide chokolade
Lav kagen i god tid og frys den ned uden pynt. Den kan holde sig op til 3 uger på frost. På dagen hvor den skal spises, tages den ud af fryseren og pyntes.
Du kan godt lave kagen i en springform uden kageplast. Når du så skal have kagen ud af formen, opvarmes ydersiden af kanten lidt med fx. en gasbrænder.
Hvis du har nogle kommentarer eller spørgsmål, så er du velkommen til at skrive 🙂
Den ser virkelig lækker ud. Den vil jeg prøve at lave. Hvordan laver du kiksekanten? 🤓